Termik santral maliyetlerinde kim doğru söylüyor kim yalan?

Termik Santrallere filtre takıldığı için bazı termik Santrallerde bazı ünitelere çalışma izni verilmişti. Haklı olarak filtre denetiminin kimin tarafından yapıldığı sormuş ve öneri getirmiştik.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen günlerde “Yaklaşık 142 milyon lira tutarındaki çevresel yatırımlarını tamamlayan Soma Termik Santrali’nin 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santralı’nın 3 ünitesinden 2’sine, Afşin A Termik Santralı’nın 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir. Bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir” dedi.
“Sayıştay’ın Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) denetim raporuna göre 18 Mart Çan Termik Santralı’nın yalnızca 2 ünitesine 289 milyon liraya filtre takıldığı ortaya çıktı.”
Bu durumda doğruyu kim söylüyor? Aradaki fark nereden geliyor? Çevresel yatırımlarını tamamlayan santral ünitelerine takılan filtreler için toplamına 142 milyon diyorsanız fahiş fark nereden geliyor?
28.02.2020 tarihli Anadolu Ajansına yapılan konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum “ kapatılan santrallere ilişkin, “Şartını çevre mevzuatına uygun şekilde yerine getirirlerse santrallerin açılımını gerçekleştireceğiz. Yerine getirmemeleri durumunda da kapatma işlemimiz devam ediyor.” ifadesini kullandı.
“Filtre taktırma işlemi süresinin santrale göre değiştiğine dikkati çeken Kurum, bu sürenin 18 ayı bulduğunu dile getirdi.
“Filtre maliyetinin de baca başına göre değiştiğinin altını çizen Murat Kurum, “Santral başına yaklaşık 100 milyon dolar civarında bir maliyeti var. Bunu yapan 7 santralimiz var. Hem bölgede istihdam adına hem de şehirlerimiz ve ilçelerimiz adına santrallerimiz çok önemli. İnşallah hepsi çevre mevzuatına uygunluğunu sağlayıp, bu süreçleri de tamamlayıp, şehre olan katkılarına devam edecekler.” diye konuştu.
Soruyoruz Bakan’a filtre taktırma süresini 18 ay diyordunuz şimdi 6 ay içinde filtre takılıyor.Gene soruyoruz denetimi kim yapıyor? Teknik şartnamesine uygun filtreler mi takılan filtreler acaba ?
Filtre maliyetlerinde Bakan her konuştuğunda 42 milyon fark mı gelecek? Bakan’ı da mı yanıltıyorlar acaba? Çünkü memleketimizde yanılan yanılana.
Yapım ve proje aşamasındaki kömürlü termik santral kapasitesi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 16 düşüş gösterirken, 2019 yılı küresel ölçekte planlanan santral sayısında sert düşüş gözlemlenen ardışık dördüncü yıl oldu.
Türkiye Hindistan’ı geride bıraktı
Dünyada yeni devreye alınan kömür kapasitesinin üçte ikisi Çin’de faaliyete geçti. Türkiye geçen yıl dünyada inşaat öncesi aşamada en fazla kömürlü termik santral projesi bulunan ikinci ülke konumuna gelerek Hindistan’ı geride bıraktı.
Neden bırakılıyor çünkü doğaya zarar veriyor. AB-D Emperyalistlerinden baş haydut Trump yönetimi bile kömürlü termik santrallerin emekli edilme oranını yüzde 67 arttırdı.
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak bir enerji dosyası oluşturuyoruz. AKP’giller enerji politikası oluştururken kömürden enerji üretimini diğer yöntemlere görece ucuz sayıyor. Kömürün insan ve çevre sağlığı üzerinde bıraktığı etkileri de enerji maliyetine eklemiyor. Bu konu ile ilintili açıklamamızı yakında yayınlayacağız.
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak kamu harcamalarında her bir TL’nin denetlenmesini, fazla yapılan harcamalar hakkında soruşturma açılmasını, tüm bilgilerin halkımızla şeffaf bir şekilde paylaşılmasını savunuyoruz. Takipçisi olacağımız unutulmasın.