Milas’ın Ilbıra Dağı’nda madenlerin ağaç katliamında karar verildi. Peki suçlu kim?

Suçlu kim. Orman mı? Ormanda yaşayan ağaç mı? Ağaca yuva yapan hayvan mı? Para hırsından başka bir şeyi olmayan maden şirketleri mi ?
Ilbıra Platformu tarafından 2019’un Eylül ayında Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunulmuştu.
Gelişmeleri lütfen dikkatlice inceleyelim gerçekten suçlu kim ?
Milas’ın Ilbıra Dağı’nda boksit madeni arama çalışmalarında ağaçlara zarar verildiği, çevrenin kirletildiği, dikkatsizce patlamalar yapıldığı ve Orman Kanunu’na aykırı faaliyetler bulunduğu gerekçesiyle Ilbıra Platformu tarafından 2019’un Eylül ayında Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunulmuştu. Platform tarafından sunulan dilekçede “Ilbıra Dağı’nda madencilik firmaları çeşitli diaspor ile boksit madeni arama çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalarda birçok ağaca zarar verildi. Ayrıca maden aramasından arta kalan molozlar, orman içerisine bırakılarak büyükbaş hayvanlar, ormanlar ve zeytin ağaçları zarar gördü. Yapmış oldukları patlamalarda da su yolları değişerek yine hayvanlara ve ağaçlara zarar vermektedirler. Maden şirketlerinin yaptığı faaliyetler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğine aykırıdır. Maden şirketlerine işletme ruhsatı veren kişi ve kişilerden şikayetçiyim“ ifadelerine yer verilmişti.
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün cevabı;
Firmalardan kaynaklı intikal eden herhangi bir şikayet ve uygulanmış idari yaptırım kararı bulunmuyor’
Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ve Milas Orman İşletme Müdürlüğü’nün raporu
Ilbıra Dağı’ndaki bölgeye giden jandarma ile orman ekipleri, incelemede bulunduktan sonra tutanak tuttu. Tutanakta, “Kesim yapılacak ağaçlar Orman İşletme Şefliği’nce damgalanıp üretime verilmiştir. Yapılan denetimlerde damgasız kesime rastlanılmadı. Maden sahasındaki fotoğraflarda bulunan kesim görüntüleri firmayla ilgili değildir. Orman İşletme Şefliği’nin faaliyetidir. Arazide yapılan kontrolde çevre kirliliğine neden olabilecek moloz, çöp gibi maddelere rastlanılmadı. Fotoğraflarda çöp olarak bahsi geçen görüntüler ormancılık faaliyetine ait kesim atığıdır. Doğaya zararı yoktur. Maden sahası sınırları içerinde aşıma rastlanılmadı. Firmayla ilgili belgeler yasa ve mevzuata uygundur“
Dosya için Orman, Çevre ve Fen elemanlarından oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bilir kişi heyetinin raporu ;
Maden işletme sınırlarında aşım olmadığının vurgulandığı raporda, “Kesilmiş orman ağacı tespit edilemedi. Orman sahasında görülen kabuk, yaprak ve kozalak gibi kesim artıkları ormanda bırakılması gereken atıklardır. Maden sahasına bitişik ve yakın çevresinde zeytinlik alanlar tespit edilemedi. Maden sahası dışında orman idaresinin kestirdiği ağaçlar dışında usulsüz kesilmiş orman ağacı yoktur. Faaliyetin çevreyi kirletecek etkisi bulunmuyor. Patlamaya bağlı toz ve gürültü faaliyet sahasının yerleşim birimlerine uygun mesafede olması nedeniyle olumsuz etkisi yoktur“
Milas Cumhuriyet Başsavcılığı
Raporları inceleyen Milas Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyadaki bilgi ve belgeler, kolluk araştırma ve tespit tutanağı, bilirkişi raporu uyarınca yapılan değerlendirmede, iddiaların somut olayda gerçekleştiğine dair kamu davası açmaya yeterli suç şüphesi ve delilin elde edilememesi nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Maden işletmecisi Ahmet Murat Akgün’ün karar sonucu açıklaması:.
“Geçen yıl Ağustos ayı içerisinde Kaz Dağları civarındaki altın üretimi protestolarını fırsat bilerek bir anda şahsım ve şirketime karşı başlanan asılsız suçlama ve iftiraların tamamen gerçek dışı olduğu tescil edildi. Adalet tecelli ettiği için mutluyuz. Koronavirüs salgını gibi zorlu bir süreçte dünya çapında talep ve hammadde fiyatları taban yapmasına rağmen çalışanlarımızı mağdur etmeden faaliyetlerimize devam etme gayreti içerisindeyiz. Temennimiz yöre halkımızın bu şekilde çevrecilik, vatanseverlik ve milliyetçilik duygularını kullanarak kendilerini galeyana getirmeye çalışan ve bu durumu çıkarları doğrultusunda kullanmayı hedefleyen şahısların oyunlarına gelmemeleridir“
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak soruyoruz?
Milenyum Metal Madencilik A.Ş. nin kendi sayfasında yaptığı açıklamada 10.000 hektarı aşan Alüminyum (Boksit) madeni sahalarında madencilik faaliyetleri sürdürmekte ve boksit üretimi yapmaktadır ifadesindeki 10000 hektar nerededir?
İnsan aklıyla alay edilen bir açıklama . Firmanın kendi resmi sitesinde paylaştığı resimlerde ağaçlar içerisinde tatil köyü değil maden sahası https://www.milenyummadencilik.com/.
Resimleri inceleyelim suçlu kim?
Ege Dağları maki, zeytin, karaçam, step olmak üzere 4 tip bitki formasyonu taşımaktadır. Bölgenin maden ruhsat sahası ilan edilmesi yüzünden Ilbıra Dağı çevresinde Orman İşletme Müdürlüğü’nden alınan ihalelerle bakir kalan coğrafya hızla rânta açılıp ağaç katliamı yapılıp doğa katledilmemektemidir?
Ege’nin en bakir dağlarından biri olan Beş Parmak Dağları ve Bafa Gölü talan edilmeyecekmidir?
Ama yok biz orman yangınlarından biliyoruz. Parababalarının yazılı ve görsel basınından biliyoruz attıkları 3 puntodan “can kaybı yok” peki o ormanda yaşayan böcekler kuşlar ağaçlar bunlara canlı sayılmaz mı?
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak diyoruz ki; İnsanlar ikamet ettiği yerleşkeleri terk etmek zorunda kalıyor. Ormanlar talan ediliyor .Binlerce hayvan ,ağaç can veriyor .En verimli tarım arazileri talan ediliyor. Yer altı su kaynakları, Çaylar kirleniyor insan sağlığı hiçe sayılıyor.
Birinci Emperyalist Paylaşım Savaşında olduğu gibi öfkemizi örgütlü ve güçlü bir şekilde örmek zorundayız. Başka kurtuluşumuz yok .
Para ve kâr tanrısına tapınan Parababalarının tarih ,çevre ve doğa katliamları onların cibilliyeti iktizasıdır. Ama bilmeleri gereken şey, geldikleri gibi gidecekler, mutlaka hesabını verecekler…….