Korona,bilim kurulu açıklamaları ve gerçekler

AKP’nin ilk hükümeti Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik basına demeç veriyor. “Gelenekten Geleceğe Eğitim Yapıları Mimari Proje Sergisi” açılışını yapmış, töreninde “Bugün maalesef başta hükümet konaklarımız olmak üzere okullarımız, hastanelerimiz, adliye binalarımız büyük çapta bizi yansıtan özelliklere, bu kimliğe ve kişiliğe sahip değil”
Öğrencilerin zevk duyarak okuyacakları binalar yapılması fikrinden hareketle projelerin başlatıldığını belirten Çelik, söz konusu binaların mimari özellikleri için “Milli olanı yakalamadan, özümsemeden, içselleştirmeden üzerine evrensel olanı bina edemeyiz”
Bakan Çelik devam ediyor ziyaretlerinde eski tip mimari yapıdaki okulları “tipsiz” olarak nitelemişti. Ulus mimarisini yapacağız diyerek sonlandırıyor konuşmasını.
Ziyaretler devam ediyor tabi açıklamalarda “Soğuk, gri ve tek tipli okul modeli yerini, estetik, renkli, kuleli Osmanlı mimarisine bırakacak. ‘Gelenekten Geleceğe’ adıyla başlatılan mimari projeler, yeni yapılacak okullara örnek olacak. Tasarlanan yeni okul binalarında Hitit, Selçuk ve Osmanlı yani Anadolu medeniyetlerinin etkisi görülecek. Okullarda, bayrak burcu, binanın iki yanına kuleler inşa edilecek. Sınıflar standart bir şekilde en az 57 metrekare olacak. Engelli öğrenciler okulun bahçe kapısından içeri girdikten sonra sınıflara kadar hiçbir engelle karşılaşmayacak. Bahçe seviyesinden okul ana bina giriş seviyesine kadar standart eğime sahip rampalar inşa edilecek. Zemin kata gelindikten sonra ise her okula yapılacak engelli asansörleri sayesinde tüm katlara çıkış sağlanabilecek.”
AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge’nin sayfasından paylaşım bir tek onun mu birçok milletvekili ve Erdoğan’ın konuşmalarında 0da ayını şeyleri görüyoruz.http://www.huseyinburge.com.tr/son-16-yilda-egitime-rekor-yatirim/” Eğitim sistemine yeni bir soluk getiren AK Parti, ücretsiz kitap ve teknolojiyi sınıfa taşıyan uygulamalarıyla göz doldurdu. 16 yıllık dönemde eğitime ayrılan bütçe 7.5 milyardan 112 milyar liraya yükseltildi. Okul ve derslik sayılarında büyük artış yaşandı, atanamayan öğretmenlerin dramı son buldu.”
Devam ediyor ”“567 BİN DERSLİK, 1 MİLYON ÖĞRETMEN
2002-03 eğitim öğretim yılında 50 bin 877 olan toplam resmi ve özel okul sayısı, 2017-18 eğitim öğretim yılında 79 bin 261’e çıkarıldı. 2002-03’te 343 bin 194 olan resmi derslik sayısı 2017-18’de 567 bin 269’a yükseldi. Atanamayan öğretmenlerin dramı da son buldu. AK Parti’nin iktidara geldiği ilk yıllarda 540 bin 433 öğretmen görevli iken, bu rakam 2017-18’de 1 milyon 31 bin 563’e çıktı.”
“Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünü yineleyelim ve bakalım gerçeklere;
2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı eğitim yapıları asgari tasarım ve standartları kılavuzunu yayınlıyor. 179 sayfalık bu kılavuzda neler yok ki ? Müfredattan güzel sanatlar ile ilgili dersleri çıkaran Milli Eğitim müzik odaları,sahne sanatları ve konferans salonu. Bilgisayar yokken kodlama eğitimi için alınan yalımları hatırlıyoruz. Pc odaları da geliyor. Daha neler neler yürüyüş alanları spor salonları. Aşağıdaki PDF incelenirse görülebilir.216.sayfadan 219. sayfaya kadarda Almanya’dan Amerika’ya birçok okulda araştırmalar yapılmış durumda.
Hayaller Shunde İlkokulu(Guangdong, Çin -)gerçekler semtim okulu
Milli Eğitim Müdürlüğü son bir aydır okullar açılacak açılmayacak beraber karar vereceğiz, birçok açıklama hatta bir yazıda birden fazla kez tezat ta düşerek açıklamalarda bulunuyor.
Öğrenciler arası mesafe 1.5 metre, 2 metre kişi başı 4 metre kare aynı açıklamalarda yer alıyor. Bir önceki Pandemi ve okullar gerçeğinde mevcut durumdaki okulların durumunu yazmıştık. Eski Milli Eğitim Bakanı’nın açıklamasını tekrar hatırlayalım “2002-03 eğitim öğretim yılında 50 bin 877 olan toplam resmi ve özel okul sayısı, 2017-18 eğitim öğretim yılında 79 bin 261’e çıkarıldı.” Dershanelerin kapatılmasıyla birlikte özel okul sayısında büyük artış yaşanmıştır. Hayatımıza yeni tanımlarda girdi. Butik okul, butik kolej. Apartmanların koleje dönüştüğünü bakan gözler mutlaka görmüştür.
Bu butik okulların her birinde yapılan reklamlar 15 kişilik sınıflar. Milli Eğitim’den beklenip yapılamayanları gün yüzüne çıkartmıştır. Milli Eğitim Bakan-lar-ı nın özel okulları da ayan beyan ortadadır. Devlet okulu olarak tanımlanan okulların durumu ortadadır. Bir önceki yazımızda paylaşmıştık.https://www.halkcimmsp.org/corona-gercegi-ve-okullarimizin-fiziksel-durumu/
Hiçbir şekilde ışık, ses (akustik), renk, kişi başına düşen yeterli alan bırakın öğrencileri eğitimcileri bile düşünmeden yapılan uygulamalar Pandemi günlerinde akla gelmiştir. Pandemi süreci düşünülmese dahi okullardaki tuvalet sayıları, pencere sayısı,yetersiz sınıflar, ergonomik olmayan okul sıraları, öğrencilerin sırtlarında ağır yük olan kitaplar düşünüldüğünde sağlıksızlık ve verimsizlik gözler önündedir.
Bilim ve danışma kurulunun açıklamalarını inceleyelim ; Kırmızı ile belirlenenler bizim aklımıza takılanlar
COVID-19’dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilmelidir.
» Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalıdır.
Okul binalarında çalışan personel yetersizliğinden dolayı okul aile birliği ve sınıflardan toplanan ücretlerle temizlik personeli çalıştırılmaktadır.Tuvalet ve sınıfların temizliğini yapacak yeterli sayıda personel mevcut mudur?
» Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya enaz %70 alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilmelidir.
Okullardaki tüm öğrenciler için maske dağıtımı yapılacak mıdır? Türkiye’de özellikle büyük şehirler olmak üzere su ihtiyacını sınıfların para toplayarak aldıklarını düşünürsek sınıflara el antiseptiğini veliler mi alacaktır?
» Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmelidir.
Sınıfların metre karelerinden Milli Eğitim’in bilgisi var mıdır? Şayet bilgisi varsa 4 metre kareye bir öğrenci nasıl planlanacaktır?
» Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmelidir.
Okullarda tam gün boyunca kalan eğitim emekçilerinin dahi oturarak yemek yiyecekleri bir alan yokken kantin önlerindeki öğrencilerin durumu ortadayken öğrencilerin ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır?
» COVID-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasında yayımlanmalı; okul açılmadan önce veliler e-okul, e-posta, SMS vb. iletişim kanalları ile bilgilendirilmelidir.
» Okulların açılmasıyla velilere özel olarak hazırlanmış bir bilgi notu ekte yeralan “Bilgilendirme Formu ve Taahhütname” (Ek.1) şeklinde ve iki nüsha halinde velilere imzalatılmalı ve bir nüshası kendilerine verilmelidir.
Üniversitelerde stajda yapmak isteyenlere (zorunlu)sorumluluğu üzerinden atmak için imzalatılan belgeyi yazmıştık. Sorumluluğu velilere bırakmak açısından mı yapılıyor? Mili Eğitim Bakanı’nın birlikte karar vereceğiz demesi bunun için midir?
394 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
» COVID-19 kapsamında alınacak önlemleri açıklayan bu bilgi notunda
» Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi biri olan öğrenciler okula bilgi verilerek gönderilmemesi istenmeli ve doktor muayenesi önerilmelidir.
» Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi COVID-19 belirtileri olan ya da COVID-19 tanısı alan, temaslısı olan kişi bulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin okula gönderilmemesi belirtilmelidir.
» Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalıdır.
» Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalıdır. Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almamalıdır.
Servis ücretlerinden Milli Eğitim’in bilgisi var mıdır? Çalışan emekçi ailelerin çocuklarını servis parasını ödeyemiyorsa kim okula getirip götürecektir?
» Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılmalıdır.
Okul giriş çıkış saatlerinde 3 saatlik ders planlamasından bahseden Milli Eğitim ve bilim kurulu çalışan anne babaya iş yerlerinden izin mi alacaktır.Hayattaki karşılığı nedir?
» Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için el antiseptiği konulmalıdır.
» Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmalıdır. Okulda bulunan kişilerin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.
Risk altında kalacak olan eğitim emekçilerine ve öğrencilere temin edilecek olan maskeler hangi kalitede olacaktır.Günlük olarak kaç adet maske verilecektir? Temin edilecek el antiseptiği standartı belirlenmiş midir? Sınıflardaki ilk yardım dolabı için eczane eczane dolaşan veliler ya da para toplayarak alan veliler göz önüne alındığında hayattaki karşılığı nedir?
» Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilmelidir. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilmelidir. Yutma riski nedeniyle küçük öğrenciler el antiseptiği kullanırken mutlaka denetlenmelidir.
» Öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar el hijyenini öğrenmeli ve uygulamalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Eller gözle görülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlı el antiseptiği kullanılabilir.
» Ana sınıfındaki öğrencilere el yıkama sırasında yardım edilmeli, yardım edildikten sonra tekrar eller yıkanmalıdır.
Anasınıflarında bankalardan verilen hesaplarla toplanan paralar haricinde okul aile birlikleri yada sınıf paraları ile (adı bağış) personel istihdam edilmektedir. Bu konuda kim yardım edecektir? Personel görevlendirilecek midir? Personelin parası Milli Eğitim tarafından ödenmelidir.
» Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterler yerleştirilmelidir.
COVID-19 | SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ 395
» Çalışanların kullandığı kişisel koruyucu ekipmanlar evsel atığa atılmalıdır.
Okullarda COVID-19 şüpheli kişi bulunduğunda bu kişilere ait atıklar çift poşetlenerek evsel atıklara atılır.
» Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılmalıdır.
Okullarda kullanılan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmelerinin kullanıldığı malzemeler nelerdir? Okul sıralarının ahşap pürüzlü olduğu göz önünde bulundurulduğunda okul sıralarının da temizliği yapılmalıdır. Kaç personelle bu işlem yapılacaktır? Teneffüs düzenlemeleri yapılacak mıdır?
» Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmemelidir.
» Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılmalıdır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmelidir.
Okullarda sınıf ve odalarda yeterli pencere var mıdır?Direkt olarak güneş vuran bir sınıfta bu işlem nasıl yapılacaktır. Şehir planlamasına göre yapılmayan okul binalarında çevreden gelecek sesler öğrenci ve eğitimci performansını nasıl etkileyecektir? Kışın nasıl bir uygulama yapılacaktır?
Klima olması durumunda ise Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan“COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uyulmalıdır.
Devlet okullarında kaç adet sınıfta klima mevcuttur. Özel okullarda teneffüste çalıştırılmasın diye eğitimcilerin ceplerinde kumandayla gezdikleri bilinmektedir. Elektrik tasarrufunu düşünen işletmeci (işletmeci diyoruz çünkü eğitim ücretsiz olarak verilmesi gereken bir haktır) klima bakımlarını düzenli olarak yaptırır mı? Bakımların yapılıp yapılmadığını hangi mekanizma denetleyecektir?
» COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmamalıdır. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açık alanda yapılması tercih edilmelidir. Etkinliklerde maske takılmalı, sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.
Okul giriş çıkışlarından, teneffüslerde kantin önlerindeki kalabalıktan öte toplu etkinlik ne olabilir?
» Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar temastan kaçınmak amacıyla mümkün oldukça telekonferans yöntemiyle yapılmalıdır. Bunun sağlanamadığı durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Alınması Gereken Önlemlere uyulmalıdır. Kurum İçi Düşük Katılımlı Toplantılarda.
Okullarda derslere girecek olan eğitim emekçileri, yönetici ve personel toplantılarının telekonferansla yapılmasının amacı nedir? Sınıftaki öğrenci sayısından fazla kademede öğretmen bulunan okul var mıdır?
» Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takip edilmeli, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığımerkezlerine bildirilmelidir.
» Öğrenci ve personelin salgın döneminde ruh sağlığı / psikososyal destek ihtiyaçları için okullarda bulunan PDR (Psikolojik Danışma Rehberlik)
Okullarda kişi başına kaç PDR personeli çalışmaktadır? PDR personelinin mevcutta odaları var mıdır? PDR Birimleri Sağlık Bakanlığının bu konudaki önerileri doğrultusunda hareket etmelidir.
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak uyarıyoruz. Çocuklarımızın ve eğitim emekçilerinin hayatı her şeyden önemlidir. Pandemi ile mücadele sadece sağlıkçıların değil aynı zamanda Mühendis Mimar ve Şehir Plancılarının da yer alması gereken bir savaştır. Bilim kurulundan bilimcil açıklamalar bekliyoruz. Eğitim emekçileri sendikalarından da bu konuda sessiz kalmamalarını ve açıklama yapmalarını bekliyoruz.
Bir fıkra ile bağlayalım
Çobanın biri, dere kenarında koyunlarını otlatırken yanına bir Jeep yanaşır ,
içinden Ray-Ban gözlüklü,
Hermes kravatlı bir adam iner.
Şöyle bir teklifte bulunur ;
-Kaç tane koyunun olduğunu bilirsem,
bana bir tanesini verir misin ?
Çoban ,bir yabancı adama bir de koyunlarına bakar ve tamam der.
Adam,
Telefonunu ,bilgisayarına bağlayıp NASA sitelerinden birine girer GPS ni kullanarak yeri tarar ,database ve logaritma ile 60 Excelde
50 sayfa rapor hazırlar ve çobana dönerek
“tam 983 adet koyunun var ” der.
Çoban, “Doğru bildiniz, bir koyun alabilirsiniz.”
Adam, koyunu alır ve jeepin bagajına koyarken çoban ;
“Bir dakika, ben sizin nerede çalıştığınızı bilirsem, o aldığınızı bana geri verir misiniz?”
Adam, kabul eder.
Bunun üzerine çoban,
“ABD merkezli uluslararası yönetim şirketi
McKinsey & Company”de çalışan bir uzmansınız.”
Adam, hayretle:
“Nasıl bildin?”
Çoban;
“BURAYA ÇAĞRILMADAN GELDİNİZ,
BENİM BİLDİĞİM ŞEYİ BANA SÖYLEMEK İÇİN KOYUNUMU İSTEDİNİZ.
EN ÖNEMLİSİ,
BİR ŞEYDEN ANLAMlYORSUNUZ.
ÇÜNKÜ;
KOYUN DİYE KÖPEĞİMİ ALDINIZ…!!!