Kıdem tazminatı ekonomik-demokratik hakkımızdır, iş güvencemiz ve geleceğimizdir

Kıdem tazminatı ekonomik-demokratik hakkımızdır, iş güvencemiz ve geleceğimizdir
30.06.2020
A+
A-

Kıdem tazminatı işçi sınıfının Cumhuriyet Devrimi döneminde ki kazanımıdır. İlk defa 1936 yılında çıkarılan 3008 sayılı iş kanunu ile “Bilumum işçiler hakkındaki fesihlerde (işten ayrılmalarda) beş seneden fazla olan bir tam iş senesi için ayrıca on beş günlük ücret tutarında tazminat dahi verilir” şeklinde düzenleme yapılmıştır. Kıdem tazminatı hakkı işçi sınıfımızın 84 yıllık bir kazanımıdır, hakkıdır.

1950, 1967 ve 1975 yıllarında yapılan yasal düzenlemelerle işçilerin kıdem tazminatı hakkı işçilerin lehinde daha da genişletilmiştir.

İşçilerin bir yıl çalışmış olmaları durumunda askere gittiğinde, kadın işçilerin evlilik dolayısı ile ayrılmasında, işverenin haksız olarak işçiyi işten çıkartması, işçinin haklı bir nedenle iş akdini fesh etmesi, yine işçinin sağlık nedeni ile işten ayrılması, emeklilik ve 3600 gün pirim ödeme gibi nedenlerle işten ayrılmalarda kıdem tazminatı alınmaktadır.

1475 sayılı yasanın 14. Maddesine göre her kıdem yılı için 30 günlük ücret ve diğer sosyal haklarla birlikte hesaplanan yıllık kıdem tazminatı işveren tarafından işçiye ödenmektedir.

İşçi sınıfının 84 yıllık kıdem tazminatı parababaları ve onların iktidarları tarafından 40 yıldan beri gasp edilmeye çalışılmaktadır.

40 yıldan bu yana yerli-yabancı parababaları ve onların siyasi iktidarları işçilerin kıdem tazminatını gasp etmeye yönelik girişimlerde, saldırılarda bulunmaktadırlar. İşçi sınıfımız örgütlü gücü ile her alanda mücadelesi ile buna izin vermemiştir.

Kıdem tazminatı aynı zamanda da işçinin her yıl için çalışmasının karşılığı olan 13. maaşıdır.

Gelirin ve servetin paylaşımının en adaletsiz olduğu ülkelerden bir olan ülkemizde en zengin %1’in serveti Türkiye nüfusunun %50’sinin (yarısının) servetinden daha fazladır. Yine gelirin paylaşımında da adaletsizlik giderek derinleşmektedir. TUİK verilerine göre dahi en zengin %20’nin milli gelirden aldığı pay, milli gelirin %50’sine ulaşmıştır. En düşük gelir gurubunun (işçilerin) %20’nin milli gelirden aldığı pay ise %6’dır.

İçerisinde yaşadığımız bu pandemi sürecinde işçilerin işlerini kaybettiği, işten atıldığı, toplu iş sözleşmesi, grev hakkının askıya alındığı, yüzbinlerce işçinin ücretsiz izne çıkartıldığı, pandeminin faturasının işçi sınıfımıza çıkartılmaya çalışıldığı bu dönemde AKP iktidarı, parababaları  işçilerin 84 yıllık kıdem tazminatına saldırıyor. Böyle bir süreçte bu düzenlemelerin yapılmak istenmesi vicdansızlıktır.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, kıdem tazminatı fonu, 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara süresi belirli hizmet akdi, esnek çalışma ve bazı yapılacak düzenlemelerle, ihbar ve kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, gasp etmeye çalışıyorlar. Kıdem tazminatını alma koşulu olarak ise 60 yaşına gelindiğinde, onunda ancak bir kısmını yada ölümü halinde yakınlarına ödenecek. 

Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları olarak ;

Yapılmaya çalışılan hangi ad altında olursa olsun 84 yıllık kıdem tazminat hakkımızı ortadan kaldırmaya, gasp etmeye yönelik her girişime karşısındayız. 

Kıdem tazminatı ekonomik-demokratik hakkımızdır, iş güvencemiz ve geleceğimizdir. Gasp ettirmeyeceğiz.

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.