Izmir’de Türkerler Holding’e bağlı Inşaat Şirketi’nde iş cinayeti

Izmir’de Türkerler Holding’e bağlı Inşaat Şirketi’ne ait Mahall Bomonti yüksek yapı şantiyesinde vinçten demir korkulukların düşmesi Ayhan Demir isimli inşaat teknikeri arkadaşımızın ölümüne yol açtı.
25 Şubat 2020 tarihinde olan iş kazasında ağır yaralanan Ayhan Demir, hastahanede yoğun bakımdan çıkamadı. Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Teknikerliginden mezun olan teknik eleman kardeşimiz, 29 Şubat 2020 tarihinde cenazesi kaldırılan Ayhan Demir’in ailesine, iş arkadaşlarına ve teknik eleman camiasına baş sağlığı diliyoruz.
Diyoruz ki iş cinayetleri kader değildir. Denetimsiz çalışma, şantiye güvenliğinin yetersizliği ölüm getirmiştir. Vinç hareketi sırasında güvenlik önlemleri alınmış mıdır? Vinçteki demir korkuluklarin sımsıkı bağlanmış mıdır? Kontrolü yapılmış mıdır? Çalışan işçilerin, teknik elemanların üstünde vincin dolaşmasına neden izin verilmiştir ? Bu soruların doğru yanıtlanması cinayetin nedenini ve sorumluları ortaya çıkaracaktır.
Olayın oluşu :
Mahall Bomonti inşaatında beton dökülmesi öncesinde döşenmiş olan demir donatı kontrolü ve teslim alınması sırasında aynı anda malzeme kaldırılması işlemi yürütülmekte, çalışanların üzerinde vinć yardımıyla ağır demir korkuluklar tasinmaktaydı. Işte bu sırada demir korkuluklarin bagı çözülmüş ve bağından kurtulan demir malzemelerin düşmesinde Ayhan Demir ağır yaralanmıştır.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
EU-OSHA ( Avrupa Iş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı ) Kaldırma makinalarında meydana gelen is kazalarının başlıca nedenleri arasında kaldırma mekanizmasının altında durma, yükün düşmesi, bağlama elemanı hatalarına dikkat çeker.
Vinçlerde yük kaldırılırken sesli ve ışıklı uyarı yapılmalıdır. İkaz sesi çevredeki seslerden farklı ve kolay duyulacak yükseklikte olmalıdır. Vincin çalışması esnasında sesli ve ışıklı ikazları çalışır halde bulundurulmalıdır.
Kaldırılan yükler çalışan teknık personelin ve işçilerin üzerinden kesinlikle geçirilmemeli, kaldırma ve taşımalarda, taşıma izdüşümünde ve yükün hareket güzergahı altında çalışanların
alana girmesi önlenmelidir. Işlemler sırasında yetiştirilmiş operatörlerinin, vincle kaldırma ve sapancılık eğitimi verilmiş manevracılar (işaretçiler) tarafından verilecek el, kol işaretlerine göre yapılmalıdır. Manevracılar görülebilecek yerde durmalıdır. Operatörler her dur şaretine uymalıdır. Yükleri bağlayan halatlar yükün cinsine ve ağırlığına uygun malzeme seçilmeli, dayanıklı, sağlam, taşıma kapasitesi yüksek, periyodik kontrolleri ve testleri yapılmış olmalıdır. Yükler dengeli bir
şekilde sağlamca bağlandıktan sonra kaldırılmalı, taşıma sırasında yük salınımlarına ve yükün tehlikeli durumuna karşı önlemler alınmalıdır.
Olayin olduğu Mahall Bomonti 470 daire
572 ofis,ve 30 dükkandan oluşan proje olup santiyesi örnek alınan bir inşaatti. Inşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi 15 Aralık 2018 tarihinde Celal Bayar Üniversitesi Genç İMO üyeleri için bu şantiyeye teknik gezi düzenlenmiştir.
Işçi sağlığı İş Güvenliği ile iddialı oluşu nedeniyle bu konuda yapılan 5.zirvenin sponsorluğu Türkerler Holding tarafından yapılmıştır.
” İş sağlığı ve güvenliği, 11-13 Ekim tarihleri arasında 5’inci kez İzmir’de tartışıldı. Bu yıl da Türkiye’nin önde gelen köklü kuruluşlardan Türkerler Holding’in desteği ile düzenlenen Iş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nde ulusal ve uluslararası firmalar, iş güvenliği alanındaki deneyim ve uygulamalarını paylaştı.
Mahall Bomonti İzmir’in ana sponsoru olduğu zirve, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
” Türkerler Holding İş Güvenliği Şefi Caner Cegiz, ” Türkerler Holding, İnşaat sektörüne liderlik eden bir marka olarak, iş sağlığı ve güvenliğine yüksek düzeyde önem veriyor. Konu özelinde aldığımız tedbirler, ekipmanlarımız ve hizmetlerimiz örnek teskil edecek nitelikte” açıklamasıyla iş sağlığı ve güvenliğinin sorumluluk gerektirdiğini vurguladı.
” Ana sponsoru olduğumuz 5’inci Iş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ‘ni başarıyla geride bıraktık. Türkerler Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Gezgin zirvede yaptığı konuşmada ” Hedefimiz çok kısa sürede iş kazaları ve meslek hastalıklarını sıfıra indirmek olmalıdır ” demiştir.
Iş cinayetinin böyle hassas ve iddialı şantiyede olması düşündürücüdür ama şantiyede olanlar gerçektir.
Halkçı mühendis mimar ve şehir plancıları olayların diliyle konuşmayı ve düşünmeyi ilke edinmişlerdir. Bu davranışlarını kararlıca sürdüreceklerdir.
Şimdi şirket sözcülerinin bu güzel sözlerin üzerinden yedi ay sonra ,4 aydır paraları ödenmeyen isciler kule vincinin üstüne çıkıp eylem yapmışlardır. Saatlerce süren bu eylem sonunda ücretler ödenince sona ermiş ve eylemci işçiler gözaltına alınmıştır.
Bu da bize şu gerçeği gösteriyor ki işçiler taseronda çalışıyorsa güvencesiz çalışma devam ediyor. Bu nedenle şantiyelerde alt işverenler üst işveren tarafından sıkı bir şekilde denetlenmeli ve işçilerin teri kurumadan paraları ödenmelidir.
Iş cinayetinin böyle bir şantiyede olması düşündürücüdür. Şantiyede çalışan teknık eleman arkadaşlarımızın can güvenliklerini garanti altına alınmalıdır. 2019 yılında bitmesi gereken inşaatın zamanında bitmemesi, şantiyede işçi çalışmasının hızlandırılmasını ve inşaattaki iş güvenliği önlemlerinin gevşemesine neden olduysa bunun sorumlusu genç inşaat teknikeri arkadaşımız değil yüklenici şirkettir.
Vahşi Kapitalizm kan emicidir. Gaziantep te Korkut mühendisin vahşi ölümünün açısı dinmeden bu kez Aydın Demir için üzülüyoruz
Ama Halkçı mühendis mimarlar ve
şehir plancıları olarak biliyoruz ki bu sürgıt böyle gitmeyecek. Parababalari düzenine son verilecek, halkın iktidarı mutlaka bu topraklarda kurulacak
Is güvenliği ve işçi sağlığı güvence altına alınacak, parababalarının kar hırsı için vahşice işçi çalıştırılmasının önü alınacaktır. Işçiler örgütlü olacak, sıkı bir denetim mekanizması işçilerin seçeceği kişilerle, İs güvenliği uzman ve şantiye şefi ile birlikte denetlenecektir.
Biz halkçı mühendis mimar ve şehir plancıları bu mücadelede işçi sınıfının müttefiki olarak yerimizi alacağız.,
ARTIK YETER.IŞ CİNAYETİ OLMASIN.